Wethouder van Portland verontschuldigt zich voor samenzweringstheorie over politie

Een wethouder van Portland die streeft naar de controle over de politieafdeling van de stad, verontschuldigde zich op donderdag 23 juli voor het verkondigen van een samenzweringstheorie dat het undercover politieagenten waren die brand hadden gesticht en andere misdaden hadden begaan tijdens de recente onrust.

“Soms verpest ik het. En gisteren was één van die dagen – het was erg emotioneel, en ik maakte enkele opmerkingen die de context misten waarbinnen ik ze graag had willen plaatsen”, zei wethouder Jo Ann Hardesty, een Democraat, in een online persconferentie.

Hardesty zei dat ze een bericht achterliet voor Portland Politiechef Chuck Lovell, maar dat ze moest nadenken of ze Daryl Turner, een agent die voorzitter van de politievakbond van Portland is, “een telefoontje verdient”.

“Ik zal waarschijnlijk het weekend nadenken en hem maandag bellen, ervan uitgaande dat het goed gaat dit weekend”, zei ze.

Hardesty gaf woensdag een lange verklaring af waarin ze zich verontschuldigde voor “het gebruik van ongegronde claims en verkeerde informatie”.

Demonstranten steken hun hand op in solidariteit nadat wethouder van Portland, Jo Ann Hardesty, sprak in het Multnomah County Justice Center in Portland, Oregon, op 17 juli 2020. (Mason Trinca/Getty Images)

Eerder op de dag zei ze tijdens een online evenement: “Ik wil dat de mensen weten dat ik niet geloof dat er demonstranten zijn in Portland die branden stichten, die chaos veroorzaken.”

“Ik geloof absoluut dat het een actie van de politie is en dat ze saboteurs en provocateurs sturen om te mengen met een vreedzame menigte, zodat ze hun onmenselijke behandeling van mensen die opkomen voor hun recht kunnen rechtvaardigen”, voegde ze eraan toe.

In een interview met Marie Claire beweerde ze ook dat het politiebureau van Portland “provocateurs” mengde met de demonstranten en dat die “de branden zelf beginnen, zodat ze een rechtvaardiging hebben voor het aanvallen van leden van de gemeenschap”.

Lovell, die vooral stil is gebleven tijdens de aanhoudende chaos in Portland, gaf een verklaring waarin hij zei dat Hardesty’s bewering “goedgelovigheid onder spanning zet”.

“Ik ben benieuwd welk bewijs ze heeft om haar beschuldigingen te staven. Ik ben teleurgesteld dat een verkozen ambtenaar zo’n verklaring aflegt zonder het te onderbouwen met specifieke feiten. Deze beschuldiging is volledig onjuist”, zei hij.

Turner zei dat Hardesty’s opmerkingen laten zien dat zij “een deel van het probleem is in Portland”.

Een relschopper gooit een vlammend voorwerp in de Mark O. Hatfield U.S. Courthouse in Portland, Oregon, op 22 juli 2020. (Nathan Howard/Getty Images)

“Elk van de vele video’s die we hebben gezien, bevestigt dat kleine groepen relschoppers de branden stichten en proberen gebouwen af te branden. Zelfs een snel onderzoek op Twitter toont relschoppers die de branden veroorzaken en brutaal de verantwoordelijkheid opeisen”, zei hij in een verklaring.

“Ik heb verkozen functionarissen uitgenodigd om bij protesten in de voorste linies te staan naast onze agenten. Noch wethouder Hardesty, noch enig ander lid van de gemeenteraad heeft die uitnodiging geaccepteerd.”

Onder druk gezet vanwege haar opmerkingen gaf Hardesty tijdens de briefing op donderdag toe dat sommige van de zogenaamde demonstranten brand hebben gesticht.

“Hebben de demonstranten brand gesticht? Ja. Maar wat ik weet over demonstranten die brand hebben gesticht, is dat andere demonstranten ze hebben gedoofd”, zei ze.

“De politie of de brandweer hadden niet naar binnen kunnen gaan om die branden te blussen”, voegde ze eraan toe.

Hardesty houdt toezicht op de brandweermannen van de stad. De pleitbezorger voor het terugschroeven van het politiebudget heeft onlangs burgemeester Ted Wheeler aangespoord om de controle over het politiebureau aan haar af te staan. Wheeler zei maandag dat hij dat niet zou doen.

Door Zachary Stieber
Volg Zachary op Twitter: @zackstieber

Volg ons op Youtube:

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 24 juli gepubliceerd op The Epoch Times: Portland Commissioner Apologizes for Conspiracy Theory About the Police

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN