Wie is Robert Bowers? ‘Spoor van haat’ van schutter synagoge Pittsburgh

Robert Bowers, de vermeende schutter van de grote schietpartij van zaterdag 27 oktober in een synagoge in Pittsburgh, wordt onderworpen aan een intensief FBI-onderzoek, inclusief zijn spoor van hatelijke online berichten en uitbarstingen.

Anti-semitische berichten

De 46-jarige verdachte van de schietpartij deelde antisemitische berichten op een sociaal media platform waarin hij beweerde dat joden “de vijand van blanke mensen” waren.

Bowers lijkt actief te zijn geweest op Gab, een alternatieve sociale mediawebsite, die populair is bij mensen die zijn verbannen of gecensureerd worden bij andere sociale mediasites. Op het profiel van Bowers op Gab staat: “Joden zijn de kinderen van Satan.”

Minder dan een uur voor de schietpartij deelde Bowers een bericht op de website: “HIAS haalt graag indringers binnen die onze mensen vermoorden. Ik kan niet staan toekijken hoe mijn mensen worden afgeslacht. Bekijk het maar met je optiek, ik ga erop af.”

HIAS is een ideële organisatie die zichzelf beschrijft als “vluchtelingen helpen een nieuw leven op te bouwen in veiligheid en met gezond verstand”.

‘Alle Joden moeten dood’

De schietpartij van 27 oktober vond plaats in de Tree of Life synagoge in Pittsburgh, V.S. tijdens een religieuze dienst op de Sabbat.

Het volledige motief voor de schietpartij is op dit moment nog onduidelijk, hoewel een bron bij de politie tegen KDKA zei dat de verdachte de synagoge was binnengelopen en “Alle joden moeten sterven” schreeuwde voordat hij het vuur opende.

Volgens de persvoorlichter tijdens een persconferentie zaterdag was de schutter ongeveer 20 minuten in de synagoge, aldus CNN. Er was een vuurgevecht met de politie toen hij het gebouw verliet en trok zich daarna weer terug naar binnen.

 

Bowers werd later opgepakt en in het ziekenhuis opgenomen met meerdere schotwonden.

Elf mensen werden gedood en zes anderen raakten gewond. Vier agenten werden geraakt tijdens het incident maar hadden geen dodelijke verwondingen.

Een aangifte vermeldt dat de 11 doden acht mannen en drie vrouwen waren, aldus de Pittsburgh Post-Gazette. Autoriteiten hebben ze niet meteen geïdentificeerd.

Anti-semitische verklaringen na arrestatie

Bowers maakte anti-Joodse opmerkingen nadat hij was gearresteerd, volgens de door The Associated Press bekeken documenten ter beschuldiging.

Bowers vertelde een agent terwijl hij werd behandeld voor zijn verwondingen “dat hij wilde dat alle Joden stierven en ook dat zij (de joden) genocide plegen tegen zijn volk”, aldus de beëdigde verklaring.

De aanval vond plaats op de dag van de zaterdagse sabbatdiensten. Drie verschillende Joodse gemeenten hielden diensten in de Tree of Life synagoge.

Een Amerikaanse advocaat in Pennsylvania diende zaterdagavond 29 aangiftes in tegen Bowers, volgens the Post-Gazette. Hieronder waren meerdere gevallen van obstructie van de uitoefening van religieuze overtuiging resulterend in lichamelijk letsel bij een openbare veiligheidsfunctionaris.

De federale aangifte omvat 11 gevallen van obstructie van het uitoefenen van religieuze overtuiging met de dood tot gevolg; 11 gevallen van het gebruik van een vuurwapen om een moord te plegen tijdens een geweldsmisdrijf; vier gevallen van obstructie van uitoefening van religieuze overtuiging resulterend in lichamelijk letsel bij een openbare veiligheidsfunctionaris en drie gevallen van gebruik en afvuren van een vuurwapen tijdens een misdaad van geweld.

“De acties van Robert Bowers vertegenwoordigen het slechtste van de mensheid”, zegt Scott W. Brady, de advocaat van de Verenigde Staten voor het Western District of Pennsylvania. “Weet alsjeblieft dat in dit geval de gerechtigheid snel en streng zal zijn.”

pittsburg active shooter
Teamleden van speciale politie-eenheid reageren op een schietpartij in de Tree of Life synagoge in de wijk Squirrel Hill op 27 oktober 2018, in Pittsburgh, Pennsylvania. (Jeff Swensen / Getty Images)

Anti-Trump

Bowers maakte en deelde ook meerdere berichten gericht tegen president Donald Trump. In één noemde hij Trump een “globalist” en zei dat Trump niet “aan het winnen was”. In een reactie op een andere zei hij: “Voor de goede orde, ik heb niet op hem gestemd.”

Robert-Bowers-tweet

Trump reageerde in de nasleep van het bloedbad.
“Het is vreselijk wat er gaande is in ons land qua haat”, vertelde Trump de pers op 27 oktober.

Trump zei ook dat schutters in het geval van een haatdelict, waar onschuldige slachtoffers bij betrokken zijn, de doodstraf zouden moeten krijgen. “Ze zouden de ultieme prijs moeten betalen”, zei hij.

Op weg van Andrews Air Force Base naar Indianapolis, voegde de president eraan toe: “Als ze binnen bescherming zouden hebben gehad, zou de uitkomst veel beter zijn geweest. Als ze een soort van bescherming in de tempel hadden gehad, had het misschien een heel andere situatie kunnen zijn.”

“Ze hadden geen bescherming. Ze hadden een maniak die naar binnen liep en hadden geen enkele bescherming.”
Hij vertelde verslaggevers dat het geweld “moet stoppen”.

Door Tom Ozimek

De Associated Press en Charlotte Cuthbertson van de Epoch Times droegen bij aan dit verslag.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN