Wijnmakers in Duitsland blij met Klimaatverandering

In de schilderachtige heuvels boven de Rijn is de familie Braunewell sinds halverwege de 17e eeuw, bezig met het cultiveren van de oude kunst van de wijnbouw. De druivenoogst van dit jaar, aan het einde van de op één na warmste zomer ooit in Duitsland, was hun vroegste oogst ooit.

In heel Duitsland is de “Weinlese” (wijnoogst) in volle gang en zijn wijnboeren blij met wat een uitstekend jaar belooft te worden, een van de unieke voordelen van het veranderende klimaat. Voor Stefan Braunewell – die met zijn grootvader, vader en broer de wijngaard van zijn familie in Essenheim in de buurt van Mainz runt – betekent dit dat de beroemde Riesling druif uit de regio vier weken eerder dan gebruikelijk wordt geoogst.

“Natuurlijk brengt het veranderende klimaat uitdagingen, maar deze uitdagingen zijn te beheersen”, zei Braunewell in een interview. “We moeten onze kop niet in het zand steken. Het is de natuur en je moet ermee omgaan. ”

Veranderingen in het weerpatroon zijn dit jaar een prominent thema geweest in Duitsland toen het land in de zomerhitte zinderde. De aanhoudende droogte heeft de gewassen zo erg getroffen dat de op een na grootste graanteler van Europa voor het eerst in drie decennia op het punt staat om een ​​netto-importeur te worden. De regering heeft landbouwers 340 miljoen euro aan hulp toegezegd. Dalende waterpeilen van rivieren hebben het scheepsverkeer belemmerd en dreigden de elektriciteitsproductie te verstoren.

Zoals Braunewell en zijn collega’s kunnen bevestigen, heeft een lange, hete zomer veel voordelen voor wijnboeren die verder gaan dan een vroege oogst. Voldoende zonlicht verhoogt het suikergehalte, terwijl de droogte weer schimmels weerhoudt om het gewas aan te vallen.

“Ik denk niet dat we ooit zulke gezonde druiven hebben gezien”, zei Braunewell. “Het is een beetje een gek jaar voor ons, maar de kwaliteit is goed. Het suikergehalte is uitstekend, de rijpheid is erg hoog en het aroma is geweldig.”

De gunstige weersomstandigheden verhogen ook de kwantiteit, het Duitse Centrale Bureau voor de Statistiek voorspelt dit jaar een sprong in volume van 30 procent. De verwachte wijnoogst van 9,75 miljoen hectoliter zal naar verwachting de hoogste zijn in het afgelopen decennium.

De drie grootste wijnbouwgebieden van Duitsland – Rheinhessen, Pfalz en Baden – produceren twee derde van de druiven van het land en hadden hun op één na heetste zomer in de geschiedenis, waardoor ze dus niet in dezelfde mate leden door de droogte als de rest van Duitsland.

“Tot nu toe zijn de producenten uiterst tevreden over de kwaliteit van de wijnen”, zegt Monika Reule, managing director van het Duitse wijninstituut. “De verwachtingen voor de opbrengst van gewassen zijn vaak overtroffen ondanks de ongewoon droge omstandigheden.”

De invloed van het broeikaseffect op de Duitse wijnproductie heeft een aantal nadelen, waarbij de karakters van traditionele wijnen evolueren op een manier die niet altijd past bij de smaak van de consument. Het hogere suikerconcentratie betekent dat het alcoholgehalte in de Riesling van dit jaar ongeveer 13 procent zal zijn, vergeleken met het voorkeursniveau van 11 procent of minder.

“Het druist in tegen de trend, want iedereen worstelt tegenwoordig met stress en gevoelige magen”, zei Theo Gehring in een interview in de wijngaard die hij samen met zijn vrouw runt in de regio Rheinhessen, buiten de stad Nierstein. “We produceren dit jaar witte wijnen die lijken op die uit de omgeving van de Middellandse Zee.”

Door klimaatveranderingen verschuift de hele wijnkaart. Gehring zegt dat hij 300 kilometer naar het noorden zou moeten verhuizen om dezelfde soort wijnen te produceren als 40 of 50 jaar geleden.

We produceren witte wijnen die lijken op die uit de omgeving van de Middellandse Zee
— Gehring

Maar in het algemeen zijn de meeste effecten van klimaatverandering positief geweest voor de wijnbouwers van het land, volgens Stuart Pigott, een Britse wijnexpert gevestigd in Eppstein bij Frankfurt, die al 35 jaar over deze Duitse industrie schrijft.

“De grootste sprong vooruit is bij de rode wijnen, die dankzij klimaatverandering, het meest dramatisch is veranderd”, zei Pigott. Twee decennia geleden kon een eerste klas Pinot Noir, die voor minstens 100 euro per fles verkocht wordt, drie of vier keer per decennium worden gemaakt, terwijl ze nu elk jaar kunnen worden geproduceerd, zei hij.

Toch zijn Duitse wijnmakers zich goed bewust van de risico’s van de opwarming van de aarde. Extreme weersomstandigheden zijn gebruikelijker geworden en minder voorspelbare prognoses zetten wijnbouwers ertoe aan hun risico’s te spreiden en verschillende druiven te planten in verschillende delen van hun wijngaarden, wat het productieproces bemoeilijkt.

“We ervaren de klimaatverandering op een zeer extreme manier”, zegt Gehring. “Je kunt zien hoe de natuur wordt beïnvloed door industrialisatie en de uitputting van de regenwouden, hoe het klimaat verandert. Uiteindelijk is wijn een product van de natuur.”

Door Iain Rogers, Bloomberg

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN