Wilt u gemotiveerd blijven om uw doelen te bereiken?

In de afgelopen jaren was er een sterke afname van de traditie van het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Zou dit simpelweg het gevolg kunnen zijn van het feit dat de meerderheid van de bevolking niet in staat is zich aan haar doelstellingen te houden?

Het is niet het enige moment dat je doelen kunt stellen die een weerspiegeling zijn van de persoon die je wilt worden. Eén van de valkuilen voor velen bij het kiezen van die doelen, is deze te behandelen als een manier om verheven ambities aan vrienden en familie te laten zien, in plaats van echt naar binnen te kijken en te zoeken naar doelen die aansluiten bij wie ze echt willen zijn. Een truc om doelen te stellen waar je je aan zult houden, is jezelf afvragen waarom je ze jezelf stelt.

Als je het doel stelt om voor het derde achtereenvolgende jaar 5 kilo te verliezen, waarom doe je dat? Wil je echt afvallen? Zo ja, wat zal dit jaar anders maken? Hoe zal je je voelen wanneer je dit doel bereikt? Wat zal het veranderen? Jezelf deze diepere vragen stellen kan soms moeilijk zijn. Misschien kom je erachter dat een doel dat je herhaaldelijk hebt gesteld maar nooit hebt bereikt, je niet dient.

Misschien ontdek je dat je niet wilt afvallen, maar dat je je zelfverzekerder in je lichaam wilt voelen. Je kunt dan een doel stellen op basis van die sterkere motivatie. Misschien kun je nieuwe oefeningen vinden waardoor je je krachtig voelt. Misschien kun je een kast opknappen en kleding kopen waar je je zekerder in voelt. Als je eerlijke motivatie vindt, kun je doelen stellen die gemakkelijker te halen zijn.

Nadat je doelen hebt vastgelegd waaraan je je kunt houden, moet je een plan van aanpak opstellen met de specifieke stappen die nodig zijn om je doel te bereiken. Misschien wil je een ‘passion project’ starten. De eerste stap zou zijn erachter te komen welke specifieke en haalbare dingen je het komende jaar wilt bereiken. Misschien hoop je dat je tegen 2021 een 10.000 euro extra hebt verdient aan jouw bijverdiensten. Welke stappen moet je nu nemen om dat te bereiken? Deel deze stappen op in kleine taken die u in de wekelijkse of dagelijkse takenlijst kunt schrijven.

Als je eenmaal weet welke stappen nodig zijn om je doel te bereiken, hoe blijf je dan gemotiveerd om door te gaan? Omdat je doel is gebaseerd op intrinsieke in plaats van externe motivaties, neem je bij twijfel een stapje terug en denk weer aan waarom je je doel wilt bereiken. Stel je voor hoe je je zult voelen wanneer je het bereikt en omarm dat gevoel. Stel je de impact voor die het bereiken van je doel zal hebben.

Telkens wanneer je afwijkt van je doel, stel jezelf dan de vraag: waarom? Waar ben je bang voor? Wat doet je wankelen en hoe kun je de situatie bijsturen? Om echt de motivatie te behouden, moet je jezelf de ongemakkelijke vragen stellen en de tijdelijke ontberingen doorstaan terwijl je de verleidingen weerstaat van directe bevredigende activiteiten (zoals het eten van gebakjes). Met deze mentaliteitsverandering kun je je aansluiten bij de vier procent van de mensen die hun voornemens elk jaar houden.

DOOR SACIA ASHE

Sacia Ashe is een danser, een liefhebber van gezond voedsel en een blogger met een passie voor welzijn en een gezonde levensstijl. Door recepten te delen, een kijkje te nemen in haar eigen leven en welzijn-tips en -producten, probeert ze anderen te helpen een leven te vinden dat aansluit bij hun waarden en gezondheidsvisie. Volg haar op instagram @ sacias.plate en op youtube op Simply Sacia.

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN