Xi’s bezoek aan de Filippijnen roept lokale protesten op

Het recente tweedaagse bezoek van de Chinese leider Xi Jinping aan de Filipijnen eindigde met tientallen handelsovereenkomsten en economische afspraken, wat een verdere aanwijzing vormt dat de president van het Zuidoost-Aziatische land, Rodrigo Duterte, verder onder de Chinese invloedssfeer op de regio komt.

Terwijl Xi zijn soevereiniteit in de Zuid-Chinese Zee verder claimt met toenemende militarisering, stuitte de recente gebaren van Duterte richting China op weerstand in de Filipijnen. Tijdens het bezoek van Xi op 20 en 21 november verzamelden demonstranten zich, volgens de lokale media waaronder The Philippine Star en Rappler, bij de Chinese ambassade in Manilla, het Chinese consulaat in Makati City en bij lokale universiteiten.

De demonstranten droegen borden met daarop “Nee tegen de schulden-valkuil van China”, “De Filipijnen zijn niet te koop,” en “China, ga weg!

Conchita Calzado, een inwoner in de buurt van waar de door China gefinancierde Kaliwa-dam gebouwd gaat worden, vertelde Reuters dat “deze dammen ons niet zullen helpen, omdat we geloven dat dit slechts leningen zijn en dat niet alleen onze mensen belast zullen worden, maar iedereen”. De kosten van de dam worden geschat op ongeveer 18,72 miljard Filipijnse peso’s (ongeveer €315,7 miljoen), volgens het Filipijnse omroepnetwerk GMA.

Door China gefinancierde infrastructuurprojecten in landen als Sri Lanka en Djibouti zijn bekritiseerd om het feit dat ze arme landen met een enorme schuldenlast opzadelen.

“De overeenkomsten tussen onze twee landen zijn niet helemaal eerlijk. De investeringen van China zijn louter in eigen belang. Als de overeenkomst niet voordelig is voor de Chinezen, zullen ze hun beloften niet nakomen”, vertelde Marianne Dardard in een interview van 20 november aan Radio France Internationale.

Ongeveer twee jaar geleden kondigde Duterte aan dat hij het buitenlands beleid van het land niet langer zou richten op de Verenigde Staten, de historische bondgenoot, maar op China. Het lokale sentiment is negatief ten opzichte van China, ondanks de nauwere banden tussen de twee regeringen. De Maleisische krant The Star haalde een recent sociaal onderzoek aan, waarin de meeste Filipijnen zeiden dat ze “weinig” vertrouwen hadden in China, maar “een zeer goed” vertrouwen in de Verenigde Staten.

Aanwezigheid van Peking

Zelfs nu China en de Filipijnen territoriale aanspraken in de Zuid-Chinese Zee betwisten, heeft Peking Manilla met economische investeringen voor de proberen te paaien. Ongeveer de helft van de 75 infrastructuurprojecten die deel uitmaken van het economische programma van Duterte zijn volgens Reuters bestemd als Chinese leningen of investeringen. De meeste moeten nog startten met de bouw.

De netto buitenlandse directe investeringen uit China zijn ook dramatisch gegroeid, van 25,4 miljoen euro voor heel 2017 naar 159,4 miljoen euro gedurende de eerste acht maanden van dit jaar, volgens cijfers van de Filipijnse centrale bank.

De oppositiepartij en andere critici van Duterte beschuldigen hem ervan dat hij toestaat dat Peking de soevereiniteit van de Filipijnen in gevaar brengt in ruil voor economische voordelen.

Dergelijke beschuldigingen kwamen tot een hoogtepunt op 20 november, nadat Xi en Duterte een intentieverklaring ondertekenden voor gezamenlijke olie en gaswinning in wateren die in het betwiste grondgebied liggen.

De senatoren van de oppositie eisten dat Duterte meer details over de plannen openbaart en waarschuwden dat de overeenkomst Chinese soevereiniteit op een gebied kon bevestigen waar zowel de Filipijnen als China aanspraak op maken.

“Met het ondertekenen van de Chinese overeenkomst zal de Filipijnen het onwettige ‘mede-eigendom’ van China erkennen”, aldus de minderheidssenatoren in een resolutie van 20 november.

Het gebied in kwestie is de Reed Bank, ongeveer 150 kilometer van het Filipijnse eiland Palawan. In 2016 oordeelde het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag dat de Filipijnen het soevereine recht hadden om de energiereserves van de Reed Bank te exploiteren.

Als zodanig, zeiden de senatoren dat elke overeenkomst met het Chinese regime een schending van de grondwet zou zijn, en een overtreding op straffe van afzetting.

De reprimande van de senatoren kwam toen de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies nieuwe satellietbeelden publiceerde op 20 november, die onthulden dat China een nieuw platform had geïnstalleerd op het Bombay Reef, een atol van de betwiste Paraceleilanden in de Zuid-Chinese Zee.

De denktank zag op het rif een nieuwe structuur met daarop zonnepanelen en een radarkoepel. Terwijl het doel van de nieuwe installaties onduidelijk was, zou het voor militair gebruik kunnen zijn, zei de denktank.

Reuters droeg bij aan dit rapport.

Door Annie Wu: @annieeenyc

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN