Yang energie bereikt zijn hoogtepunt als planten in hun groeifase komen

Het verkennen van de zonnetermijn: “Graanknoppen”

Een zonnetermijn is een periode van ongeveer twee weken en is gebaseerd op de positie van de zon in de dierenriem. Zonnetermijnen zijn de basis voor het traditionele Chinese kalendersysteem. Deze kalender volgt het oude Chinese geloof dat in overeenstemming leven met de natuur een harmonieus leven mogelijk maakt. Dit is een artikel uit een reeks dat elk van de 24 zonnetermijnen van het jaar verkent en een leidraad biedt om het seizoen optimaal door te komen.
Door Epoch Times medewerkster Moreen Liao. Zij is een nakomeling van vier generaties artsen in traditionele Chinese geneeskunde.

Kenmerken en betekenis

De korrels van de zomergewassen worden dikker, maar zijn nog niet rijp. Deze zonnetermijn lopend van 20 mei tot 4 juni wordt “Graanknoppen” genoemd.

De oude Chinese tekst “Bagua” (De Acht Trigrammen) is een boek dat helpt bij het lezen van de seizoenen en de veranderingen in het leven of in de maatschappij. In het boek is de overeenkomstige Bagua term voor deze zonnetermijn ‘Qian’, die staat voor volledige Yang energie. “Graanknoppen” wordt beschreven als zuivere yang in zes trigrammen.

Dit houdt in dat yang op zijn hoogtepunt is in deze zonnetermijn en dat yin wordt uitgedoofd.

Graanknoppen is van oudsher de favoriete tijd voor het oogsten van helende kruiden, omdat de plant de ideale omstandigheden heeft bereikt voor voedingsstoffen. Wanneer de zware regenval volgt, zal het de werkzame stoffen in de kruiden verminderen.

Impact op mensen

Terwijl we ons voorbereiden op het genieten van de vruchten van onze arbeid, is de yang energie op aarde en in ons lichaam uitermate extreem. We moeten er dus ook voor zorgen dat we onszelf beschermen tegen de mogelijke negatieve gevolgen van deze extreme toestand.

Een andere vertaling van de naam van deze zonnetermijn, “Graan Die Volgroeit”, is “xiao man” in het Chinees. De betekenis van “xiao” is een beetje, terwijl “man” kan betekenen aanvullen, vol of tevreden. Tevreden kan verwijzen naar het gevoel dat boeren krijgen bij het zien dat hun zware werk op het punt staat vruchten af te werpen. Een andere betekenis is volheid. Dit verwijst meer naar het gewas. Dus “xiao man” kan betekenen een beetje tevreden of vol worden.

Shennong, één van de drie wijze heersers van het oude China, werd geboren tijdens Graanknoppen, die dit jaar valt op 20 mei tot en met 4 juni.

Shennong werd beschouwd als toezichthouder op oogsten en geneeskrachtige kruiden. Hij leerde de mensen in zijn tijd ook over landbouw, thee en kruidengeneeskunde. Hij gaf de geschiedenis zelfs het eerste helende kruidenboek, “Shennong’s Root and Herbal Classic”. Dit boek wordt verondersteld de eerste kruidengeneeskundige tekst in de Chinese geschiedenis te zijn, al voor 2070 v. Chr.

Het is dit boek dat ons leert dat Graanknoppen de beste tijd is om kruiden te plukken en te verwerken. De oude Chinezen maakten in deze tijd van het jaar kruidenthee en -zalfjes.

Het weer is meestal vochtig en het kan tijdens Graanknoppen zeer heftig regenen. Dit kan ons een zeer warm gevoel geven waardoor we makkelijk vocht vast houden in ons lichaam.

In het Taoïstische systeem wordt aangenomen dat er zowel yin als yang energie in ons lichaam zit, ongeacht of we man of vrouw zijn. Er wordt gezegd dat een goede gezondheid voortkomt uit het evenwicht tussen yin en yang.

Wanneer yang sterker wordt dan yin, beschouwen de traditionele Chinese artsen deze persoon als een persoon met “warmte” in het lichaam. Wanneer yang veel sterker is dan yin, zou men “vuur” in het lichaam hebben.

Een aan warmte gerelateerde gesteldheid van het lichaam komt in deze zonnetermijn vaak voor en kan leiden tot huidproblemen zoals droogheid en huidirritatie.

Voor onze gezondheid is het belangrijk dat we in deze periode voorzichtig zijn met ons hart, onze bloedvaten en onze huid, want die kunnen op dit moment gemakkelijk beschadigd raken.

Gezondheidstips

Laat naar bed gaan en vroeg opstaan kan ons lichaam helpen zich makkelijker aan te passen aan de temperatuur tijdens dit seizoen. Nederigheid en bescheidenheid in het temperament, meditatie en rustige oefening, en veel kruidenthee kunnen ook helpen.

Voor mensen met huidirritatie kan men een kruidenthee maken met kamille, pepermunt, smeerwortel, toverhazelaar, meloen of pepermunt. Laat een schone handdoek weken in een ‘thee’ die van deze ingrediënten is gemaakt en plaats deze in een afgesloten bakje in de vriezer. Wanneer je last hebt van jeukende huid, gebruik dan de koude doek om het te koelen en te reinigen.

Degenen die in hun eerste drie maanden van de zwangerschap zitten, moeten oppassen voor het krijgen van een huidziekte, omdat dit het immuunsysteem van zowel moeder als baby kan verzwakken.

Voedingsmiddelen om te eten

Artisjok, broccoli, selderij, tomaat, tamme kastanje, yam, en alle bittere groenten zijn goed om te eten en in balans te komen.

Sterfruit, citroen, limoen, meloenen en alle citrusvruchten zijn goed.

Voor mensen met huidproblemen, eet geen zeevruchten, vooral geen schelpdieren. Kamperfoelie en patchoeli kunnen je daarentegen helpen.

Moreen Liao is ook gecertificeerd aromatherapeut, voormalig decaan van het New Directions Institute of Natural Therapies in Sydney, Australië, en oprichter van Ausganica, een gecertificeerd biologisch cosmetisch merk.

Bezoek Moreen op LiaoMoreen.com

Onpartijdig en onafhankelijk nieuws
The Epoch Times is onafhankelijk en op waarden gebaseerd. Wij geloven dat echte journalistiek gebaseerd is op morele principes. We richten ons op belangrijke kwesties en de impact van beleidsmaatregelen, niet op partijdigheid. We volgen niet de onethische trend van agenda gestuurde journalistiek, maar gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad om eerlijk te rapporteren.

Origineel gepubliceerd op 14 mei 2020 op The Epoch Times: Yang Energy Reaches Its Peak as Plants Emerge Into Their Growth Phase

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN