YouTube verwijdert populair kanaal over China uit zoeksuggesties

YouTube heeft het meest populaire kanaal over Chinese politiek verwijderd uit haar zoeksuggesties, net nu YouTube’s moederbedrijf Google onder vuur ligt voor de vermeende ontwikkeling van een gecensureerde internet
zoekapp voor de Chinese markt.

Als je in de zoekbalk van YoutTube typt krijg je een uitklapmenu met een lijst van suggesties voor je zoekopdracht, bestaande uit de populaire zoekopdrachten, video’s en kanalen.

YouTube zoeksuggesties voor zinsnede "china uncensored" op 1 okt 2018. (YouTube screenshot)

YouTube zoeksuggesties voor zinsnede “China uncensored” op 1 okt 2018. (YouTube screenshot)

Maar als je nu “China Uncensored” intypt krijg je geen suggesties, ook al is het kanaal zes jaar actief geweest op YouTube onder exact deze naam, met 600.000 abonnees. De Epoch Times kon geen kanaal met een groter abonneebestand vinden dat zich richt op Chinese politiek.

youtube verwijderd zoeksuggesties
Ook hier vanuit Nederland krijgen we geen suggesties van YouTube.
Chris Chappell is gastheer van China Uncensored dat een late-night-show-format heeft en humor mengt met serieuze analyses van Chinese politiek en samenleving. Het ontrafelt ook regelmatig de onderdrukking van Chinese mensen door het heersende communistische regime, waaronder onderwerpen die men ‘gevoelig’ vindt, zoals de vervolging van mensenrechtenactivisten, Falun Gong beoefenaars en christenen.
“We rapporteren voortdurend over Chinese censuur. Dat ligt ook letterlijk in onze naam besloten – China Uncensored” (Ongecensureerd China), verklaarde Chappell aan The Epoch Times. “We hebben ook verslag gedaan van wat Google in China doet. Ik zeg dus niet dat Google doelgericht ons YouTube-kanaal censureert in hun zoekresultaten. Maar als ze dat wel doen, nou, dan denk ik dat we goed bezig zijn.”
Chappell en zijn productieteam runnen ook het YouTube-kanaal China Unscripted. Ondanks dat het maar zo’n 5.300 abonnees heeft, duikt het kanaal als nummer drie op bij de suggesties als je “China un” intypt in de YouTube zoekbalk.
Een ander kanaal van ditzelfde team, America Uncovered, heeft net iets meer dan 44.000 abonnees en duikt op als de nummer één suggestie als iemand “America u” in de zoekbalk typt.
YouTube zoeksuggesties voor de term "America u" op 1 okt. 2918. (Screenshot via YouTube)
YouTube zoeksuggesties voor de term “America u” op 1 okt. 2918. (Screenshot via YouTube)

Veel van China Uncensored video’s zijn gedemonetiseerd door YouTube, deze video’s hebben dus geen advertenties omdat YouTube ze evalueert als “onvriendelijk” voor adverteerders.

Maar veel andere kanalen die ook geleden hebben onder demonetisatie, worden nog wel getoond in de YouTube zoeksuggesties. Politiek commentator en media analist Mark Dice heeft jarenlang geklaagd over YouTube’s demonetisatie van zijn video’s, maar je hoeft alleen “mark” in de YouTube zoekbalk in te typen om “mark dice” als derde suggestie te krijgen.

Het Dragonfly debacle

Google, dat YouTube bezit, is recentelijk beschuldigd van het tegemoetkomen van het Chinese regime door een zoekapp voor op de mobiele telefoon te ontwikkelen dat gebruikers monitort en onderwerpen censureert die het regime te gevoelig acht, zoals democratie, mensenrechten en vreedzaam protest.

The Intercept bracht dit 14 september voor het eerst naar buiten met anonieme bronnen die de app-ontwikkeling omschreven als een geheim project genaamd Dragonfly (libelle). Toen het nieuws de ronde deed, stuurden ongeveer 1.400 Google werknemers een brief naar de bedrijfsdirectie, omdat Dragonfly de integriteitsregels voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie brak. Ze eisten grotere transparantie en toezicht.

Google onderzoeker Jack Poulson nam ontslag vanwege ethische bezwaren tegen het project. In een brief gedateerd op 24 september, zei hij dat hij kon verifiëren dat de app een uitgebreide zwarte lijst had voor censuur waaronder termen als “mensenrechten”, de Chinese term voor “studentenprotest”, “Nobelprijs”, en een “zeer groot aantal zinsneden” waaronder de naam van de Chinese leider Xi Jinping en andere leden van de Chinese Communistische Partij.

Poulson zei dat hij voor het eerst over het project hoorde middels de nieuwsartikelen, maar zei dat details over Dragonfly “uitvoerig besproken werden op interne mailinglijsten” van het bedrijf.

Google’s hoofd privacyfunctionaris Keith Enright bevestigde het bestaan van Dragonfly tijdens zijn getuigenis in het Congres op 26 september, maar ontkende kennis van wat het project inhield. Hij zei dat Google niet bijna een webzoekproduct zou lanceren in China.

De Chinese Communistische Partij heeft het meest doorontwikkelde internet censuursysteem ter wereld en eist van buitenlandse bedrijven dat ze zich voegen naar de censuur om actief te kunnen zijn in China. Bedrijven moeten ook alle data die ze opslaan in China delen met het regime.

Google had een gecensureerde versie van haar zoekmachine in China tussen 2006 en 2010, waarna het bedrijf zich terugtrok. De verklaring die gegeven werd voor het vertrek, was een cyberattack uit China gericht op de Google email accounts van tientallen Chinese mensenrechtenactivisten. Bedrijfsmatig gezien echter, had Google moeite om zich in de Chinese markt te werken waarin Chinese bedrijven door het regime bevoordeeld worden.

China wordt al decennialang gehekeld door toezichthouders voor zijn rampzalige mensenrechtenstatus. Sinds de machtsgreep in 1949 heeft de Chinese Communistische Partij de onnatuurlijke dood van naar schatting 80 miljoen Chinezen veroorzaakt. De laatste twee decennia zou het honderdduizenden gewetensgevangenen vermoord hebben, voornamelijk beoefenaars van de spirituele discipline Falun Gong, om hun organen voor transplantaties te verkopen, aldus uitgebreid onderzoek dat uitgevoerd werd nadat de eerste aantijgingen in 2006 opdoken.

Google reageerde op een verzoek tot commentaar, maar heeft geen commentaar gegeven.

China Uncensored wordt op NTD uitgezonden, een mediapartner van de Epoch Times.

Door Petr Svab, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN