Zaak van tweede beschuldiger van Kavanaugh voorgelegd aan Ministerie van Justitie

Ze gaf toe te hebben gelogen

Een vrouw die beweerde verkracht te zijn door rechter van het Hooggerechtshof, Brett Kavanaugh, is later teruggekomen op haar eis en heeft toegegeven dat ze had gelogen.

Een brief ondertekend door “Jane Doe” uit Oceanside, Californië, werd verzonden naar senator Kamala Harris (Democraat) en op 25 september door stafleden van Harris naar verwezen. Het bevatte gedetailleerde en expliciete beschuldigingen van aanranding tegen Kavanaugh, maar volgens onderzoekers vermeldde de brief geen retouradres, geen tijdstip en gaf geen andere locatie dan dat het feit gebeurd zou zijn in een auto.

De United States Committee on the Judiciary onderzocht de beweringen van de vrouw, die werd onthuld als Judy Munro-Leighton toen ze op 3 oktober een e-mail naar de commissie stuurde met de woorden: “Ik ben Jane Doe uit Oceanside (Californië) – Kavanaugh heeft me verkracht.” Ze verwees naar de handgeschreven brief en nam een uitgetypte versie van de brief in de e-mail op.

“De onderzoekers van de commissie konden vaststellen dat zij een linkse activist is, tientallen jaren ouder is dan rechter Kavanaugh, en noch in Washington DC, noch in Californië woont, maar in Kentucky”, schreef senator Chuck Grassley (Repubikein), hoofd van de commissie, in een brief op 2 november (pdf) verzonden aan procureur-generaal Jeff Sessions en directeur van de FBI Christopher Wray.

Volgens federale gegevens heeft Munro-Leighton in de afgelopen twee jaar honderden dollars aan verschillende Democraten gedoneerd. Ze wordt in meerdere publicaties geciteerd als een anti-oorlogsactivist, waaronder in het tijdschrift The Nation.

Onderzoekers konden pas op 1 november contact maken met de vrouw. Ze gaf toe dat ze niet door Kavanaugh was aangerand.

Ze zei, dat ze “gewoon de aandacht wilde krijgen”, en dat “het een tactiek was … dat het maar een list was.”

“Ik verstuurde het, omdat ik boos was”, voegde ze eraan toe. Ze beweerde niet ‘Jane Doe’ te zijn, maar gaf wel toe dat ze de brief naar Harris had gestuurd, en voegde eraan toe: “Ik deed het om aandacht te trekken.”

Judge Brett M. Kavanaugh getuigt voor de Senate Judiciary Committee tijdens zijn verhoor in het Capitool, om als rechter te dienen in het Hooggerechtshof in Washington, op 6 september 2018. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

‘Onwettig’

Grassley vertelde aan Sessions and Wray, dat de commissie wil dat mensen naar voren komen met informatie die relevant is voor een proces van gerechtelijke benoeming.

“Maar wanneer personen opzettelijk de commissie misleiden, misbruiken ze de middelen van de commissie tijdens tijdgevoelige onderzoeken en bemoeilijken ze ons werk in belangrijke mate”, zei Grassley. “Dergelijke daden zijn niet alleen oneerlijk; ze zijn potentieel illegaal. Het is illegaal om een valse, fictieve of frauduleuze verklaring af te leggen.”

Mogelijke wetsovertredingen omvatten het afleggen van materieel onjuiste verklaringen en obstructie [van de rechtsgang], volgens de commissie.

Chuck Grassley (R-Iowa) luistert naar rechter Brett Kavanaugh tijdens de hoorzitting in het Capitool, om als rechter te dienen in het Hooggerechtshof in Washington, op 6 september 2018. (Samira Bouaou / The Epoch Times)

Tweede doorverwijzing

Eind oktober verwees Grassley een andere vrouw, die beweerde door Kavanaugh te zijn aangerand, samen met haar advocaat door naar Sessions en Wray.

Julie Swetnick beschuldigde Kavanaugh, via haar advocaat Michael Avenatti, van seksueel wangedrag dat naar verluidt plaatsvond in de jaren tachtig. Haar verhaal over vermeende groepsverkrachtingen werd door senator Dianne Feinstein (Democraat) op de Senaatsvloer als geloofwaardig gekarakteriseerd.

Maar Grassley zei, dat de bewering van Swetnick, die in een beëdigde verklaring aan de commissie werd gegeven, overduidelijke tegenstrijdigheden bevatte.

Eén tegenstrijdigheid werd pas door NBC onthuld, nadat Swetnick was doorverwezen naar het Ministerie van Justitie. Het netwerk had eerder een vrouw geïnterviewd, die volgens Avenatti getuige was van de gebeurtenissen beschreven door Swetnick, maar toen zij later werd gecontacteerd, ontkende de vrouw dat ze er getuige van was geweest.

Door Zack Stieber

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN