Zal de magie van het getal ‘9’ in 2019 echte veranderingen in China brengen?

Het getal “9” heeft altijd een speciale betekenis gehad voor de Chinezen. Het is het grootste getal bestaande uit één cijfer en de Chinezen hebben altijd geloofd dat wanneer iets het uiterste punt bereikt, het de andere kant op zal gaan.

Misschien is dat de reden waarom, lang voordat 2019 begon, mensen in China begonnen te speculeren over wat dit jaar in petto had voor China, mede gezien het aantal uitdagingen waar het communistische China voor staat.

Een reeks gebeurtenissen in het jaar “XXX9”

Om te beginnen merkten ze, dat, gedurende de laatste decennia, elke keer als een jaar eindigde met een “9” er een historisch belangrijke gebeurtenis in China plaatsvond.

In 1949 verloor de Kuomintang (de Nationalistische Partij) de Chinese Burgeroorlog en moest zich terugtrekken naar Taiwan. Het Chinese vasteland werd daarop ingenomen door de Chinese Communistische Partij (CCP).

In 1959 begon de Grote Chinese Hongersnood en in de daaropvolgende jaren kwamen tientallen miljoenen mensen om van de honger.

In 1969 brak het Sino-Sovjet grensconflict (of Zhenbao Eiland Incident) uit. Het zeven maanden durende, officieel niet gebeurde militaire conflict tussen de Sovjet-Unie en China bracht de twee communistische grootmachten tot aan de rand van een oorlog.

In 1979 brak de Sino-Vietnamese oorlog uit. China lanceerde een offensief naar aanleiding van de Vietnamese invasie en bezetting van Cambodja in 1978 (die een einde maakte aan het bewind van de door China gesteunde Rode Khmer). Vietnamese bronnen beweerden dat het Volksbevrijdingsleger in totaal 62.500 slachtoffers had geleden, terwijl China schat dat Vietnam 57.000 soldaten en 70.000 militieleden had verloren.

Een Chinese arbeider schreeuwt pro-democratische slogans tijdens een massabijeenkomst in de straten van Beijing ter ondersteuning van studentenhongerstakers die zich op 17 mei 1989 op het Tiananmen-plein in Peking verzamelden.
Een Chinese arbeider schreeuwt pro-democratische slogans tijdens een massabijeenkomst in de straten van Peking ter ondersteuning van studentenhongerstakers die zich op 17 mei 1989 op het Tiananmen-plein in Peking verzamelden. (CATHERINE HENRIETTE/AFP/Getty Images)

In 1989 vonden de protesten op het Tiananmen-plein plaats. Ze hebben het bewind enorm aan het wankelen gebracht en liepen uit op het in Peking binnenrollen van de CCP-tanks, waarbij duizenden – misschien wel 10.000 studenten en burgers om het leven kwamen.

In 1999 begon de vervolging van Falun Gong en richtte zich op meer dan 100 miljoen beoefenaars en hun families. Om deze bijna twintig jaar durende campagne te lanceren en te kunnen voortzetten, is een onvoorstelbaar grote hoeveelheid sociale offers gebracht en de gevolgen zijn op dit moment moeilijk te overzien. Mensenrechtenactivisten hebben de vervolging reeds lang geleden uitgeroepen tot de grootste mensenrechtenramp in China.

In 2009 braken de “Ürümqi rellen van juli 2009″ uit, waarbij minstens 1.000 Oeigoeren op de eerste dag betrokken waren. CCP-ambtenaren beweerden dat in totaal 197 mensen stierven tijdens de rellen die meerdere dagen duurde en waarbij er nog eens 1721 anderen gewond raakten. Groepen Oeigoeren in ballingschap zeggen dat het dodental veel hoger ligt. Tien jaar later worden naar schatting 1 tot 2 miljoen Oeigoeren en andere etnische groepen vastgehouden in gevangenissen en heropvoedingskampen in Xinjiang.

Wat gaat er in 2019 gebeuren? Veel Chinezen houden hun adem in.

’69 Regel’

De “69 Regel”, toegeschreven aan de Britse filosoof en wiskundige Bertrand Russell, is op grote schaal bekend bij Chinese ‘netizens’. Er werd gezegd dat Russell ooit zei, dat geen enkel totalitair bewind langer dan 70 jaar zou kunnen duren. De voorbeelden die worden aangehaald zijn onder andere:

– Saddam Hoessein: Geboren in 1937 en overleden in 2006, toen hij 69 jaar oud was.

– Moammar Kadhafi: Geboren in 1942 en overleden in 2011, toen hij 69 was.

– Kim Jong Il: Geboren in 1941 en overleden in 2011, toen hij 70 jaar oud was.

– Sovjet-Unie: Opgericht in 1922 en ontbonden in 1991, na een bestaan van 69 jaar.

En 2019 is het 70 jaar geleden dat de CCP in China aan de macht kwam. Zal het de 69-regel doorbreken? Veel mensen willen er graag achter komen.

Een Oeigoerse vrouw protesteert op 7 juli 2009 voor politieagenten in een straat in Urumqi.
Een Oeigoerse vrouw protesteert op 7 juli 2009 voor politieagenten in een straat in Urumqi, de hoofdstad van de Xinjiang regio van China. (Guang Niu/Getty Images)

Sommige mensen in China hebben gekscherend gezegd: “Geen wonder dat ons eigendomsbewijs slechts 70 jaar geldig is! Als men onroerend goed koopt in China is men niet echt eigenaar van het land. In plaats daarvan heeft de eigenaar het recht om de grond 70 jaar lang te “gebruiken” of te “bezetten”.

Intellectuelen roepen de CCP op om ‘zich vreedzaam uit de geschiedenis terug te trekken’

In de eerste dagen van 2019 werd een artikel van Zheng Yefu, hoogleraar sociologie aan de prestigieuze Universiteit van Peking in China, op grote schaal herdrukt door verschillende Chinees-talige mediakanalen. In zijn artikel riep Zheng de CCP op om “zich vreedzaam uit de geschiedenis terug te trekken”.

“Dit is de beste manier om verder te komen voor het Chinese volk, de partij en voor de leiders van de partij”, zei Zheng. “Er is geen betere oplossing”.

Politieke hervorming is noodzakelijk, zei Zheng, omdat problemen in de Chinese samenleving, zoals het ongebreidelde machtsmisbruik, een mankerend rechtssysteem en de economische malaise een punt hebben bereikt waarop er geen terugkeer meer mogelijk is.

Hij spoorde ook Chinese intellectuelen aan hun plicht te vervullen om de waarheid over de CCP bloot te leggen.

Zheng’s stoutmoedige houding vond veel weerklank bij Chinese intellectuelen en gewone burgers.

Sommige Oeigoeren (C) lopen in de buurt van de politie die een linie vormt over de weg in Urumqi
Sommige Oeigoeren (C) lopen in de buurt van de politie die een linie vormt over de weg in Urumqi, de hoofdstad van de autonome regio Xinjiang Oeigoer, China op 8 juli 2009. (Guang Niu/Getty Images)

Meer dan 100 Chinese intellectuelen publiceerden op het internet hun visie op China’s beleid van 40 jaar van “hervorming en openheid”. Hoewel de informatie al snel werd geblokkeerd in China, hadden sommige overzeese Chinees-talige websites deze al opgepikt en geplaatst.

Bao Pengshan, professor en auteur uit Shanghai, zei: “De hamvraag voor een land is of het zijn richting weet en dat wordt het nog meer, als we de verkeerde kant opgaan”.

Cai Shenkun, een analist in Peking, zei: “Hervorming moet niet beperkt blijven tot iedereen te eten te geven. Het moet ervoor zorgen dat iedereen zijn stem kan laten horen en niemand bang hoeft te zijn om zich uit te spreken. Hervorming moet ervoor zorgen dat alle mensen in de economische welvaart delen, in plaats van dat slechts een paar mensen de rijkdom roven en plunderen.”

Hong Zhenkuai, een geleerde in Peking, zei: “De echte hervorming moet de macht aan de mensen teruggeven”.

Cai Xia, een professor van de Partij School van de CCP, zei: “De historische rol van een partij wordt bepaald door de daden van de partij. Of het een vermelding zal krijgen op de erelijst, of aan de schandpaal, is aan de partij zelf.”

Chen Baocheng, een mediaprofessional in de provincie Shandong, was van menig dat: “Zonder de vrijheid van denken en spreken hervorming en openheid zinloos zijn.”

En voormalig advocaat en rechter in de provincie Zhejiang, Chen Tiannan, zei: “Echte hervorming moet gunstig zijn voor de bescherming van particuliere eigendommen en een vrije markteconomie. Hervorming moet leiden tot het verhogen van de vrijheid van de mensen.”

Wang Juntao, een activist ten tijde van de Tiananmen Square democratische beweging en voorzitter van de Democratie Partij van China, vertelde The Epoch Times dat veel mensen in China hopen dat de CCP zo snel mogelijk instort, maar dat de CCP er niet voor zal kiezen om “zich vreedzaam uit de geschiedenis terug te trekken”.

Hij zei, dat alleen maar oproepen een einde te maken aan het CCP- bewind niet voldoende is; men moet actie ondernemen en elkaar aanmoedigen zich ertegen te verzetten.

Xia Yeliang, voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Peking, zei, dat, hoewel hij niet wist of China dit jaar in totale chaos zou afglijden, zoals sommigen hebben voorspeld, 2019 een jaar zal zijn waarin grote dingen kunnen gebeuren.

Hij zei dat de mensen hopen op grote veranderingen in China in 2019, en het is mogelijk dat de heerschappij van de CCP zal beginnen te wankelen en af te brokkelen. Xia hoopt dat de Chinese bevolking naar dat doel toe kan werken en van 2019 een jaar kan maken waarin institutionele veranderingen in China kunnen beginnen.

Jennifer Zeng

De meningen in dit artikel zijn de meningen van de auteur en komen niet noodzakelijk overeen met de opvattingen van The Epoch Times.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN